Olej a skóra
Wybierając olej do codziennej pielęgnacji, należy dobrać go do typu skóry.
W zależności od tego, czy nasza skóra jest sucha, normalna, mieszana czy może tłusta, zaleca się różne rodzaje olejów. Różnią się one zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Oleje dzielą się na trzy grupy: nieschnące, półschnące i schnące.
Oleje nieschnące
– polecane do pielęgnacji skóry suchej.
Zawierają poniżej 20% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, mają gęstą konsystencję oraz długi czas wchłaniania.
INCI: Cocos Nucifera Oil
Olej kokosowy zawiera w swoim składzie glicerydy kwasu laurynowego, kaprynowego, kaprylowego, palmitynowego, stearynowego oraz myrystynowego. Zawiera również dużą ilość witaminy E. Jest bardzo odporny na jełczenie. Może być pozyskiwany z kopry, czyli suchej pulpy lub ze świeżego miąższu owoców palmy kokosowej.
Olej kokosowy jest stosowany do pielęgnacji włosów, zwłaszcza tych suchych i łamliwych. Znajduje również zastosowanie podczas masażu ze względu na swoje właściwości poślizgowe i pielęgnujące skórę. Może być również stosowany do pielęgnacji skóry suchej oraz potrzebującej regeneracji po kąpieli słonecznej. Stosowany na skórę tworzy na jej powierzchni film ochronny.
Lamer-Zarawska E., Chwała C., Gwardys A. Rośliny w kosmetyce i kosmetologii przeciwstarzeniowej. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012. s. 168-170.
INCI: Macadamia Integrifolia Seed Oil, Macadamia Ternifolia Seed Oil
Olej makadamia jest otrzymywany z nasion i orzechów makadamii trójlistnej. Jest bardzo odporny na proces jełczenia. Zawiera przede wszystkim kwas oleinowy, kwas palmitynowy oraz kwas palmitynowo-oleinowy. Ten ostatni jest bardzo dobrze tolerowany i wchłaniany przez naszą skórę, ponieważ stanowi jej naturalny składnik.
Olej makadamia chroni skórę przed działaniem wolnych rodników. Działa zmiękczająco, nawilżająco i regenerująco na skórę. Jest dobrze tolerowany przez wrażliwą i delikatną skórę.
Lamer-Zarawska E., Chwała C., Gwardys A. Rośliny w kosmetyce i kosmetologii przeciwstarzeniowej. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012. s. 186.
INCI: Persea Gratissima Oil
Olej z awokado składa się głównie z estrów glicerolu z kwasem oleinowym oraz linolowym. Zawiera również witaminę E, prowitaminę A oraz skwalen, dzięki którym ma właściwości antyoksydacyjne, a także fitosterole.
Olej z awokado polecany jest do pielęgnacji skóry suchej, wymagającej regeneracji. Ma właściwości nawilżające i zmiękczające Wzmacnia naturalną barierę ochronną skóry, zmniejsza suchość skóry i zapobiega jej odwodnieniu. Ułatwia przenikanie przez skórę składników o właściwościach lipofilowych. Olej łagodzi podrażnienia, regeneruje skórę oraz poprawia jej elastyczność.
Lamer-Zarawska E., Chwała C., Gwardys A. Rośliny w kosmetyce i kosmetologii przeciwstarzeniowej. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012. s. 151-152.
Schafer N., Sobczyk M., Burczyk D., et al. Possibilities of using vegetable oils in acne skin care. AesthCosmetol Med. 2022;11(2):49-54.
INCI: Triticum Aestivum Germ Oil
Olej z kiełków pszenicy ma intensywnie pomarańczową barwę i charakterystyczny, zbożowy zapach. Zawiera głównie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (m.in. kwas linolowy i α-linolenowy), lecytynę oraz witaminę E.
Olej z kiełków pszenicy zabezpiecza skórę przed przesuszeniem, nawilża, zmiękcza i natłuszcza skórę. Pomaga w regeneracji skóry i poprawia jej ogólny wygląd. Polecany jest do stosowania w przypadku skóry dojrzałej, przesuszonej i odwodnionej, a także w celu poprawy stanu skóry stóp i dłoni.
Petzke E. Kosmetyki bez tajemnic. Wydawnictwo Farmapress, Warszawa 2021. s. 169-170.
Lamer-Zarawska E., Chwała C., Gwardys A. Rośliny w kosmetyce i kosmetologii przeciwstarzeniowej. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012. s. 166-167.
INCI: Ricinus Communis Seed Oil
Olej rycynowy wytłacza się z nasion rącznika pospolitego (Ricinus communis L.). Jego głównym składnikiem jest kwas rycynolowy (rącznikowy), który stanowi aż 85–95% wszystkich kwasów tłuszczowych znajdujących się w tym oleju. Olej rycynowy, dzięki tak dużej zwartości kwasu rycynolowego, wykazuje większą polarność niż inne oleje, a to z kolei sprawia, że ma wysoką zdolność wiązania wody. Dlatego właśnie jest on stosowany jako środek nawadniający i zmiękczający skórę oraz poprawiający wchłanianie korzystnych dla skóry substancji.
Olej rycynowy tworzy na skórze warstwę ochronną, która chroni przed wnikaniem czynników zewnętrznych. Działa wygładzająco i zmiękczająco na skórę. Zmniejsza suchość skóry i zapobiega jej odwodnieniu. Olej rycynowy ma wysokie powinowactwo do keratyny, dlatego jest często stosowany w pielęgnacji włosów, brwi i rzęs. Wykazuje właściwości ochronne w stosunku do włosów. Działa pielęgnacyjnie i wzmacniająco. Poprawia wygląd włosów, brwi i rzęs. Optycznie je pogrubia i wydłuża, a także nadaje im połysk.
Lamer-Zarawska E., Chwała C., Gwardys A. Rośliny w kosmetyce i kosmetologii przeciwstarzeniowej. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012. s. 197-198.
Patel V.R., Dumancas G.G., Kasi Viswanath L.C., Maples R., Subong B.J. Castor Oil: Properties, Uses, and Optimization of Processing Parameters in Commercial Production. Lipid Insights. 2016 Sep 7;9:1-12.
Tessema S.S. Physicochemical Characterization and Evaluation of Castor Oil (R. communis) for Hair Biocosmetics.American Journal of Applied Chemistry 2019; 7(4): 110-115.
Porady
urodowe
Jak dbać o skórę i włosy?
Jak pielęgnować twarz na co dzień?
Czy produkty na bazie olejów są dla mnie?
Podpowiadamy dobre praktyki urodowe, które możesz wprowadzić w swoją codzienną rutynę.
Oleje półschnące
– polecane do pielęgnacji skóry normalnej i mieszanej.
Zawierają od 20% do 50% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, mają dość lekką konsystencję i dobrze się wchłaniają.
INCI: Sesamum Indicum Seed Oil
Olej sezamowy pozyskiwany jest z nasion sezamu indyjskiego. Zawiera głównie nienasycone kwasy tłuszczowe: oleinowy i linolowy. W jego skład wchodzą również tokoferole, triterpeny, skwalen oraz lignany: sezamina i sezamolina, wykazujące aktywność antyoksydacyjną. Olej jest bardzo odporny na proces jełczenia.
Olej sezamowy ma działanie nawilżające i zmiękczające skórę. Wzmacnia hydrolipidową barierę ochronną skóry. Zmniejsza suchość skóry i zapobiega jej odwodnieniu. Poprawia również elastyczność i jędrność skóry.
Lamer-Zarawska E., Chwała C., Gwardys A. Rośliny w kosmetyce i kosmetologii przeciwstarzeniowej. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012. s. 199-200.
Warra A.A Sesame (Sesamumindicum L.) Seed Oil Methods of Extraction and its Prospects in Cosmetic Industry: A Review. Bajopas, Vol. 4 No. 2, 2011, 164-168.
INCI: Argania Spinosa Kernel Oil
Olej arganowy ma lekko pomarańczowe zabarwienie oraz bardzo charakterystyczny delikatnie orzechowy zapach. Bywa nazywany „płynnym złotem”. Jest pozyskiwany z nasion arganii żelaznej – drzewa występującego jako gatunek endemiczny w Maroko.
Zawiera głównie nienasycone kwasy tłuszczowe, które stanowią aż 80% jego składu. Są to m.in. kwas oleinowy i linolowy. Zawiera również nasycone kwasy tłuszczowe: palmitynowy i stearynowy. W jego skład wchodzą także inne związki takie jak: karotenoidy, polifenole, fitosterole, alkohole triterpenowe oraz witaminę E.
Olej arganowy poprawia elastyczność skóry, ujędrnia ją i nawilża. Minimalizuje oznaki upływającego czasu oraz redukuje widoczność drobnych zmarszczek. Działa antyoksydacyjnie. Pomaga wzmocnić hydrolipidową barierę ochronną skóry. Jest polecany do pielęgnacji skóry dojrzałej, wrażliwej i suchej. Olej arganowy jest również stosowany do pielęgnacji włosów. Regularnie stosowany wzmacnia włosy i nadaje im połysk. Sprawia, że włosy są delikatniejsze w dotyku. Ponadto znajduje również zastosowanie w pielęgnacji paznokci i skórek. Wzmacnia i regeneruje paznokcie, dzięki czemu są mniej łamliwe.
Petzke E. Kosmetyki bez tajemnic. Wydawnictwo Farmapress, Warszawa 2021. s. 160-161.
Lamer-Zarawska E., Chwała C., Gwardys A. Rośliny w kosmetyce i kosmetologii przeciwstarzeniowej. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012. s. 150-151.
Schafer N., Sobczyk M., Burczyk D., et al. Possibilities of using vegetable oils in acne skin care. AesthCosmetol Med. 2022;11(2):49-54.
INCI: Apricot Kernel Oil, Prunus Armeniaca Kernel Oil
Olej z pestek moreli jest tłoczony z pestek moreli zwyczajnej. Zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy A i E.
Olej z pestek moreli działa nawilżająco, zmiękczająco i wygładzająco na skórę. Redukuje widoczność drobnych zmarszczek i minimalizuje oznaki upływającego czasu. Polecany jest do pielęgnacji wszystkich rodzajów skóry. Może być również stosowany podczas masażu. Polecany jest także do pielęgnacji skóry małych dzieci.
Lamer-Zarawska E., Chwała C., Gwardys A. Rośliny w kosmetyce i kosmetologii przeciwstarzeniowej. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012. s. 152-153.
INCI: Prunus Amygdalus Dulcis Oil
Olej ze słodkich migdałów ma jasno bursztynowy kolor i charakterystyczny zapach. W swoim składzie zawiera głównie glicerydy kwasu oleinowego (ponad 80%), glicerydy kwasu linolowego oraz glicerydy nasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera również fitosterole, witaminy A, D, E oraz witaminy z grupy B.
Olej ze słodkich migdałów bardzo dobrze nawilża skórę i jest świetnym emolientem. Wzmacnia barierę hydrolipidową skóry. Zmniejsza uczucie suchości skóry i zapobiega jej odwodnieniu. Jest polecany do pielęgnacji skóry suchej, podrażnionej i zmęczonej. Jest również stosowany w czasie masażu.
Lamer-Zarawska E., Chwała C., Gwardys A. Rośliny w kosmetyce i kosmetologii przeciwstarzeniowej. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012. s. 177-179.
Oleje schnące
– polecane do pielęgnacji skóry tłustej i problematycznej.
Zawierają 50% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, mają bardzo lekką konsystencję, bardzo szybko się wchłaniają i nie pozostawiają na skórze tłustego filmu.
INCI: Linum Usitatissimum Seed Oil
Olej lniany jest pozyskiwany z nasion lnu zwyczajnego. Zaliczamy go do grupy olei schnących. Zawiera duże ilości kwasu α-linolenowego oraz kwasu γ-linolenowego.
Olej lniany jest polecany do pielęgnacji skóry trądzikowej, wrażliwej oraz dojrzałej. Wykazuje działanie regenerujące oraz łagodzące na skórę. Normalizuje prace gruczołów łojowych oraz pomaga odblokować ich ujścia. Wzmacnia hydrolipidową barierę ochronną skóry, dając uczucie głębokiego nawilżenia. Zmniejsza suchość skóry i zapobiega jej odwodnieniu, intensywnie ją nawilżając. Chroni komórki naskórka przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Lamer-Zarawska E., Chwała C., Gwardys A. Rośliny w kosmetyce i kosmetologii przeciwstarzeniowej. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012. s. 172-173.
Schafer N., Sobczyk M., Burczyk D., et al. Possibilities of using vegetable oils in acne skin care. AesthCosmetol Med. 2022;11(2):49-54.
INCI: Hippophac Rhamnoides Seed Oil, Hippophac Rhamnoides Fruit Oil, Hippophae Rhamnoides Oil
Olej rokitnikowy jest pozyskiwany z pestek lub miąższu z owoców lub całych owoców rokitnika zwyczajnego. W zależności od surowca, z którego pozyskiwany jest olej, różni się on konsystencją, barwa oraz składem. Olej pozyskiwany z owoców jest gęstszy oraz zawiera większe ilości karotenoidów, niż olej tłoczony z samych pestek.
Olej rokitnikowy zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak: kwas linolowy (omega-6), kwas oleinowy (omega-9), kwas alfa-linolenowy (omega-3), kwas palmitooleinowy (omega-7). Oprócz kwasów tłuszczowych olej zawiera również flawonoidy oraz fosfolipidy. Olej rokitnikowy zawiera również duże ilości karotenoidów, takich jak: β-karoten, likopen, kryptoksantyna, physalien i zeaksantyna, którym zawdzięcza swoją pomarańczową barwę.
Olej rokitnikowy dzięki zawartości dużej ilości przeciwutleniaczy chroni skórę przed działaniem wolnych rodników. Wykazuje właściwości regenerujące i łagodzące. Ma działanie zmiękczające i uelastyczniające skórę. Jest często stosowany w produktach do pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej, trądzikowej oraz naczyniowej. Jest również spotkany jako składnik kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji włosów.
Petzke E. Kosmetyki bez tajemnic. Wydawnictwo Farmapress, Warszawa 2021. s. 156.
Lamer-Zarawska E., Chwała C., Gwardys A. Rośliny w kosmetyce i kosmetologii przeciwstarzeniowej. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012. s. 194-197.
Michalak M., Paradowska K., Zielińska A. Możliwości wykorzystania w kosmetologii wybranych olejów roślinnych jako źródła karotenoidów. Post Fitoter 2018; 19(1): 10-17.
INCI: Rubus Idaeus Seed Oil
Olej z pestek malin ma lekką, aksamitną konsystencję i ciemno brunatno-żółty kolor. Zawiera dużą ilość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, głównie kwasu linolowego i α-linolenowego. Zawiera również witaminy A i E oraz flawonoidy.
Olej z pestek malin polecany jest do pielęgnacji skóry skłonnej do atopii, trądzikowej i problematycznej. Posiada duże właściwości antyoksydacyjne. Wzmacnia barierę hydrolipidową skóry. Olej z pestek malin ma właściwości łagodzące i regenerujące skórę.
Lamer-Zarawska E., Chwała C., Gwardys A. Rośliny w kosmetyce i kosmetologii przeciwstarzeniowej. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012. s. 325-326.
Kalinowska N., Nowak I., Zielińska A. Właściwości oleju z pestek malin wykorzystywane w kosmetyce. Kosmetologia Estetyczna, 2, 2017, vol. 6, 121-123.
INCI: Sclerocarya Birrea Seed Oil
Olej marula otrzymywany jest z owoców drzewa Marula, występującego w południowej Afryce. Olej ten ma żółto-brązowy kolor i delikatny orzechowy zapach. Zawiera głównie nienasycone kwasy tłuszczowe, które zapewniają mu dużą stabilność i odporność na jełczenie. Olej zawiera również tokoferole oraz sterole.
Olej marula nawilża i zmiękcza skórę. Wygładza naskórek i redukuje widoczność drobnych zmarszczek. Wzmacnia hydrolipidową barierę ochronną skóry, tworząc na skórze warstwę ochronną, która chroni przed wnikaniem czynników zewnętrznych. Działa łagodząco na skórę i przyspiesza jej regenerację. Przy regularnym stosowaniu poprawia wygląd skóry i sprzyja rozjaśnianiu przebarwień.
Vermaak I., Kamatou G.P.P., Komane-Mofokeng B., Viljoen A., Beckett K. African seed oils of commercial importance – cosmetic applications, S. Afr. J. Bot., 77, 2011, 920-933.
Eloff J. Antibacterial activity of Marula (Sclerocaryabirrea (A. rich.) Hochst. subsp. caffra (Sond.) Kokwaro) (Anacardiaceae) bark and leaves, J. Ethnopharmacol., 76, 2001, 305-308.
Mariod A.A., Abdelwahab S.I. Sclerocaryabirrea (Marula), an African tree of nutritional and medicinal uses: a review, Food Rev. Int., 28, 2012, 375-388.
Hall J., O’brien E., Sinclair F. Sclerocaryabirrea: A Monograph School of Agriculture and Forest Science Publication No. 19, University of Wales, Bangor, UK, 2002, 157.
INCI: Simmondsia Chinensis Seed Oil
Olej jojoba pozyskiwany jest z nasion simmondsji kalifornijskiej. Zawiera głównie estry jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, m.in. palmityniancetyu. Olej zawiera również dużą ilość frakcji niezmydlającej, do której zaliczamy m.in. skwalen. Jest on bardzo odporny na proces jełczenia.
Olej jojoba bardzo dobrze penetruje w głąb skóry. Skutecznie hamuje wysychanie skóry. Jest polecany do pielęgnacji skóry dojrzałej, ze względu na swoje właściwości nawilżające i zmiękczające. Pomaga również minimalizować oznaki upływającego czasu i redukuje widoczność drobnych zmarszczek. Dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym chroni komórki naskórka przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Olej jojoba może być również stosowany do pielęgnacji skóry trądzikowej i tłustej ze względu na działanie regulujące sebum. Olej stosowany na włosy chroni je przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych. Nadaje włosom blask i nawilża je. Działanie takie jest efektem wysokiego powinowactwa tego oleju do keratyny włosa.
Lamer-Zarawska E., Chwała C., Gwardys A. Rośliny w kosmetyce i kosmetologii przeciwstarzeniowej. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012. s. 160-162.
INCI: Vitis Vinifera Seed Oil
Olej z pestek winogron pozyskiwany jest z pestek winorośli właściwej. Zawiera głównie nienasycone kwasy tłuszczowe, m.in. kwas linolowy i oleinowy, a także tokoferole i polifenole.
Olej z pestek winogron polecany jest do pielęgnacji skóry dojrzałej. Ma działanie nawilżające i zmiękczające skórę. Działa antyoksydacyjnie. Pomaga wzmocnić hydrolipidową barierę ochronną skóry. Minimalizuje oznaki upływającego czasu i redukuje widoczność zmarszczek. Olej z pestek winogron zalecany jest również do pielęgnacji skóry trądzikowej i problematycznej. Ma właściwości łagodzące i regenerujące skórę. Nie ma właściwości komedogennych i normalizuje pracę gruczołów łojowych.
Kołodziejczyk J., Olas B. Pestki winogron jako cenne źródło związków chroniących układ krążenia. Post Fitoter 2011; 1: 52-57.
Michalak M., Kieltyka-Dadasiewicz A. Oleje z nasion owoców i ich znaczenie dietetyczne i kosmetyczne. Herba Polonica, 2018, 64 (4).
Zielonka-Brzezicka J., Synowiec L., Nowak A., Klimowicz A. Wybrane owoce jako źródło cennych składników stosowanych w kosmetologii. Post Fitoter 2017; 18(2): 126-131.